Θαλασσινά

Περιτριγυρισμένη από θάλασσα σε τρεις πλευρές και ευλογημένη με μία θάλασσα και λίμνες στην ηπειρωτική χώρα, η Τουρκία διαθέτει μία κουζίνα που αξιοποιεί ευρέως τα θαλασσινά στις συνταγές της. Οι τουρκικές συνταγές με θαλασσινά και οι τοπικές εκδοχές τους τόσο στα βόρεια όσο και στα νότια τμήματα της χώρας έχουν πλέον καταστεί τα θεμέλια της τουρκικής κουζίνας.

Καρυκευμένα με διάφορα λαχανικά, βότανα και μπαχαρικά, και είτε ψημένα, τηγανητά ή στον ατμό, τα θαλασσινά χρησιμοποιούνται συχνά σε σούπες, σαλάτες και ζυμαρικά, αλλά και ως βασικό συστατικό για τη δημιουργία ορεκτικών.

Η ψαρόσουπα, η παλαμίδα με λαχανικά, το πιλάφι με αντσούγιες, η ψητή πέστροφα, τα τηγανητά μύδια, το χταπόδι στιφάδο, το γεμιστό καλαμάρι, η ψητή τσιπούρα συγκαταλέγονται στα βασικά παραδείγματα γευμάτων με θαλασσινά.