Πιάτα λαχανικών με ελαιόλαδο (“Zeytinyağlılar”)

Τα λαχανικά με ελαιόλαδο, τα οποία αποτελούν τον πυρήνα της τουρκικής κουζίνας και το κυρίως πιάτο του δείπνου στις περιοχές γύρω από το Αιγαίο και τη Μεσόγειο, είναι ιδιαιτέρως σημαντικά τόσο για τη γεύση όσο και την υγεία.

Τα λαχανικά που μαγειρεύονται με ελαιόλαδο καταναλώνονται κυρίως κρύα και είτε σερβίρονται ως συνοδευτικά του κυρίως πιάτου είτε κοσμούν το τραπέζι ως κυρίως πιάτο.

Τα πιάτα λαχανικών με ελαιόλαδο περιλαμβάνουν μια ποικιλία νοστιμιών όπως είναι ο σαρμάς, ο ντολμάς (γεμιστά λαχανικά) και παρόμοια πιάτα που παρασκευάζονται με φασόλια, αγκινάρες και μαυρομάτικα φασόλια.